Bijtelling auto berekenen

road-traffic-car-business-large

Als je een auto van de zaak hebt, en daar ook privékilometers mee rijdt, wil je waarschijnlijk wel graag weten hoeveel je dat gaat kosten aan belasting. De regels voor de bijtelling veranderen nog wel eens, en de toekenning van je percentage geldt 60 maanden. Dan moet je de berekening opnieuw maken. Zodat je weet waar je aan toe bent. Het percentage hangt af van de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Zuinige auto’s hebben een lager percentage omdat de overheid zuinig en schoon rijden wil stimuleren. Daarom krijgen oude vervuilende auto’s ook een hoger percentage.

Het verlaagde percentage voor hybride auto’s wordt afgebouwd, omdat deze auto’s toch meestal op brandstof rijden. Dus als je echt weinig bijtelling wilt, is een zuinige auto of een geheel elektrische beter. Als je meestal korte afstanden aflegt in één dag is zo’n elektrische auto zeker het overwegen waard. Over een aantal jaren zullen de problemen van de laadtijd waarschijnlijk wel opgelost zijn. Er komen steeds meer snellaadstations, waarbij het laden maar 20 minuten kost. Dat is de tijd die je nodig hebt om even rust te nemen na een lange rit, en een kopje koffie drinken, dus dat is niet bezwaarlijk. Ook is men bezig met het ontwikkelen van laadpakketten die ingewisseld kunnen worden bij een laadstation. Dan kun je dus gewoon je accu vervangen, en kost het helemaal geen tijd meer. Maar nu is het nog niet zover, en een zuinige auto is dan ook een goede optie. Het percentage van de cataloguswaarde dat je dan op moet tellen bedraagt op dit moment 21%.

Een oude auto kun je beter weg doen. Ze zijn makkelijk te verkopen via een internetsite, het bedrijf dat je auto koopt kan dat in één dag regelen, dus een probleem hoeft dat niet te zijn.